img
avatar-img
Yazar

Kolay Yazılım

Yayın Tarihi

20 . 05 . 2023

Mutabakat pek çok farklı alanda kullanılan bir terimdir. Genel anlamda belirli taraflar arasında anlaşma halini belirtse de muhasebe alanında da kullanılabiliyor.

Mutabakat Ne İşe Yarar?

Mutabakat iş süreci içerisinde olan şirketlerin alacak ve borç bilgilerini bildirmesi olarak açıklanıyor. Alacak ve borç bilgilerinin bildirilmesiyle beraber kontrol ve düzeltme işlemleri çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bundan dolayı mutabakat sürecine gereken özeni göstermek gerekiyor.

Mutabakat yılın son döneminde gerçekleştirilen bir işlemdir. Yılın son döneminde gerçekleştirilmesinin en önemli nedeni alacak ve borçların tamamının hesaba katılmasına olanak sağlamasıdır. Mutabakat işlemi muhasebe ya da finans gibi birimler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu sayede muhasebe kayıtlarına çok daha rahat bir biçimde ulaşılabiliyor.

Mutabakat Nasıl Yapılır

Mutabakat işleminin belli aralıklarla yapılması gerekiyor. Belli aralıklarla yapılması gerektiği Türk Ticaret Kanunu’nun 94. Maddesinde yer alıyor. Bu kanuna göre yapılan mutabakatta bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Mutabakatı oluştururken ilk olarak sözleşme ve hesap devrelerinin kapatılması gerekiyor.

Mutabakat yapmak için taraflar kapatılan sözleşme ve hesap devrelerinin de içinde olduğu formları paylaşır. Bu işlemin ardından formların doğruluğu teyit edilip bilgiler ıslak imzalı biçimde taraflara gönderilir. Eğer tutarlarda ortak paydaya varılırsa mutabakat sağlanmış olur.

Mutabakat Türleri

Mutabakat 2 çeşittedir. Cari hesap mutabakatı ve cari mutabakat bu alanda bulunan mutabakat türlerindendir. Cari hesap mutabakatı firmaların karşılıklı olarak mutabık kalmak için hazırladığı formlardır. Cari mutabakat formu ise ıslak imza ve kaşe detayına sahip aynı zamanda elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek formlardır.

Mutabakat türleri arasında işletmeler arasında özel olarak yapılan mutabakat formları da bulunuyor.

E Mutabakat Nedir?

Dijitalleşen dünyada mutabakat işlemleri elektronik ortamda yürütülebiliyor. Elektronik ortamda yürütülebilen bu işlemler sayesinde hem kağıt israfının önüne geçiliyor hem de işlem süresi yarı yarıya düşürülebiliyor. Elektronik mutabakatta alıcı ve bilgileri paylaşan bireylerin bilgileri çok net bir şekilde yer alır.

E mutabakatta herhangi bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir. Güvenlik zafiyeti olmaması ve zamandan tasarruf sağlaması işletmelerin e mutabakata geçişini kolaylaştırıyor.

Sizde e-mutabakat ile işlemlerinizi kolaylaştırmak istiyorsanız AKINSOFT Bursa Bölge Bayisi Kolay Yazılım ofisimizden hemen başvuru yapabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Tüm süreçlerinizi kolayca yönetmek ve e-mutabakat hizmetlerimiz için 08504411016 numaralı Kolay Yazılım iletişim numaramız üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

 

Share this Post :

Diğer Bloglar

İliada Hotel de AKINSOFT
İliada Hotel de AKINSOFT

Kazdağlarında hizmet veren İli...

E-İrsaliye Nedir ? Kimler İçin Zorunludur ?
E-İrsaliye Nedir ? Kimler İçin Zorunludur ?

E-İrsaliye, kağıt üzerindeki g...

E-İmza Nedir, Ne İşe Yarar Ve Nasıl Alınır?
E-İmza Nedir, Ne İşe Yarar Ve Nasıl Alınır?

Dijital dönüşümün çok hızlı bi...

Yararlanabileceğiniz Hizmetler

img
AKINSOFT ERP Uygulamalar
AKINSOFT WOLVOX Restoran Programı

AKINSOFT WOLVOX Rest...

img
AKINSOFT ERP Uygulamalar
AKINSOFT Cloud'ta

AKINSOFT Muhasebe pr...

E-bültene kayıt olun

Kampanyalarımızdan haberdar olun!